Apelsinglass och choklad

Krispiga tunnbrödchips doppade i choklad. Serverad med apelsinglass och mandelmarinerade apelsinklyftor.

 

Finns det något godare än en hemlagad glass utan tillsatser och med det härligt krispiga chipset kommer du att imponera på vem som helst. 

Ingredienser:

 

1 påse Mörsjö Deli Tunnbrödchips Choklad
1 vaniljsstång eller motsvarande ekologiskt vaniljpulver      

1 dl mjölk                                                

2 dl grädde                                              

4 äggulor                                                                                                                  

0,75 dl socker                                                                
0,5-1 tsk konc. apelsinjuice                     

zest och saft från 1 apelsin                     

Gör så här:

1.      Häll mjölk och grädde i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i kastrullen, lägg i vaniljstången och låt det bli riktigt varmt – utan att koka.

2.      Vispa äggulor och socker till en luftig smet i en bunke.

3.      Häll gräddmjölken över äggsmeten. Vispa ihop. Häll tillbaka i kastrullen och värm tills det tjocknar. Ta av från värmen och smaka av med apelsinjuice och apelsin både saft och zest.

4.      Låt glassmeten svalna helt. Låt den helst stå ett dygn i kylskåpet.  

5.      Häll glassmeten i en rundbottnad skål av plast eller metall, sätt i frysen. Ta ut glassen efter en halvtimme och vispa med elvisp, gör om igen efter ytterligare en halvtimme och ännu en gång så får du riktig glasskonsistens. Tar ca 6 timmar, men bero lite på hur kallt det är i frysen och vilken form du använder.

MARINERAD APELSIN 

 

Ingredienser:
3 Apelsiner
Några droppar bittermandelessens eller lite riven mandelmassa

Gör så här:               

1.      Filea apelsinerna, skär dem i tunna klyftor

2.      Blanda apelsinerna försiktigt med essensen/strö över mandelmassa.

Tillbaka till produkterna